DHA Spraytan
DHA Spraytan. Bruin zonder zon.
Spraytan is in een hele korte tijd heel erg populair geworden.
Tegenwoordig is het bruine kleurtje ook helemaal niet meer nep en kan je binnen 15 min al heerlijk zomers bruin zijn!
Maar waar wordt je nu precies bruin van? Wat is DHA spraytan nu precies?
Wat is DHA
Dihydroxyacetone is een kleurloze afgeleide van suikerriet of -biet, een 100% natuurlijk product. Na een chemisch proces wordt er DHA gewonnen uit de suiker.
Bij huidcontact komt het in aanraking met de eiwitten die daarin aanwezig zijn. Dit veroorzaakt een natuurlijke verkleuring van de huid, dat zonder risico voor de gezondheid gebruikt kan worden.
DHA: Natuurlijk of synthetisch
Dihydroxyacetone is een eenvoudige suiker, dat behoort tot de monosacharide groep ketosen: deze groep is samengesteld uit 3 koolstofatomen (C3H6O3). Dihydroxyacetone, ofwel DHA, wordt verkregen uit planten zoals suikerbieten of rietsuiker, door de fermentatie van glycerol (C3H8O3). De DHA kan kunstmatig worden gesynthetiseerd door een milde oxidatie van glycerol, in combinatie met glyceraldehyde. De trend is echter om natuurlijke DHA te gebruiken in tanning vloeistoffen.
De Maillard-reactie op je huid
Louis-Camille Maillard (bekend van de Maillard-reactie) ontdekte als eerste dat er een chemische reactie plaatsvindt tussen eiwitten en bepaalde suikers, wanneer zij in contact met elkaar worden gesteld op een specifieke temperatuur. Zijn bevindingen, die dateren uit 1916, staan bekend als de Maillard-reactie: het veroorzaakte een revolutie in de voedingsmiddelenindustrie. De Maillard-reactie is verantwoordelijk voor de dingen zo gewoon als de bruine kleur van koekjes, caramel, en de kleur van geroosterd brood, bier of koffie, om een paar voorbeelden te noemen.

DHA spraytan
Toevallig (mooi) bijeffect
Hoewel men een paar jaar later begon te onderzoeken, wat het effect van DHA op de huid is, werd er pas een grondige studie naar gedaan in de jaren vijftig. Er werden in het begin vooral onderzoeken gedaan naar de medische effecten van DHA op de huid. Zo onderzocht de dermatologische afdeling van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Cincinnati het gebruik van DHA als een oraal geneesmiddel voor kinderen met de zeldzame stofwisselingsziekte glycogeenstapeling. Hierbij werd er een bijeffect ontdekt: die gebieden van de huid die in contact waren geweest met de DHA, werden in korte tijd bruiner.
Van onderzoek tot beautyproduct
Eva Wittgenstein, die deelnam aan dit onderzoek, en andere wetenschappers besloten om DHA als grondstof grondig te bestuderen. Zij toonden aan dat deze stof en de eigenschappen ervan, de huid wel bruin kleurden, maar dat de DHA alleen de de dode huidcellen kleurt en niet verder in de huid doordringt. In 1965 bracht het Amerikaanse bedrijf ‘Coppertone’ de eerste zelfbruinende lotion met DHA op de markt: QT Quick Tanning (‘snelbruiner’). Het succes was zo groot, dat er al snel soortgelijke producten op de markt kwamen. De kwaliteit hiervan liet vaak nog te wensen over: de concentratie en de kwaliteit van de DHA was wisselend, waardoor er soms een oranje of vlekkerig resultaat was. Bepaald niet het gewenste effect.
In 1973 heeft de FDA (Food and Drug Administration), het agentschap dat cosmetica in de Verenigde Staten keurt, DHA toegevoegd aan de lijst van erkende cosmetische ingrediënten. Dit was de trigger voor toonaangevende bedrijven in de internationale beautybranche om zelfbruiner te gaan ontwikkelen op basis van DHA. Al snel verschenen er nieuwe formules voor meer effectieve zelfbruinende lotions op de markt: de kleur werd natuurlijker, het effect egaler. Daarmee steeg de verkoop van zelfbruinende producten ook weer.
Hoe DHA Spraytan werkt
DHA werkt op de huid in door contact: het reageert op de dode cellen van de bovenste huidlaag. Bij het in contact komen met de vrije aminozuren die zich in de eiwitten op de huid bevinden, produceert de huid als reactie hierop een verkleuring van de huid. De huid reageert binnen 2 uur na het aanbrengen van de spray tan of het zelfbruinende product, waarna de huid geleidelijk bruiner wordt, met een piek tussen 24 en 72 uur. Dit is afhankelijk van het type product dat er gebruikt wordt, en de concentratie (het percentage) DHA wat in de zelfbruinende formule verwerkt is.
De toepassing van DHA in tanning vloeistof en zelfbruiners
Momenteel is de DHA is het belangrijkste werkzame bestanddeel in de meeste zelfbruinende producten, bijna altijd in combinatie met andere componenten. Deze producten bevatten DHA in concentraties van 1% tot 18%. Hoe hoger de concentratie van DHA, hoe donkerder de huid uiteindelijk wordt.
Hoe lang blijft het resultaat van een spray tan mooi?
De spray tan vervaagt met het aanmaken van nieuwe huidcellen in de bovenste huidlaag. Hoe lang een spray tan behouden blijft, is ongeveer 5 tot 10 dagen, omdat de huid zich gedurende deze periode vernieuwt.
Na het aanbrengen van de tanning, kan deze niet worden verwijderd met water en zeep, maar zal deze geleidelijk vervagen na verloop van de volgende dagen.
Er zijn producten op de markt die het effect van DHA Spraytan combineren met andere actieve ingrediënten die de langdurige bruining van de huid bevorderen en het effect van een spray tan zelfs met een paar dagen kunnen verlengen. Ze bevatten vaak hydraterende bestanddelen zoals amandelolie, aloë vera of avocado. Het is belangrijk om de huid na de spray tan twee keer per dag te hydrateren voor een langere duur van de bruine teint. Daarentegen kunnen peelings of het exfoliëren (scrubben) van de huid de spray tan sneller doen vervagen.
Spray tanning: een veilige methode
DHA is niet schadelijk voor de huid en het veroorzaakt geen allergieën. DHA kan niet doordringen in de dieper gelegen huidlagen, zodat gevallen van dermatitis of allergische reacties erg zeldzaam zijn, en meestal worden veroorzaakt door de andere componenten in het self-tan product. Om deze reden, richten fabrikanten van cosmetica zoals tanning vloeistof, al hun inspanningen op het creëren van DHA producten zonder alcohol, parfum of andere stoffen die schade kunnen aanrichten aan gevoelige huid, of die allergieën kunnen veroorzaken. De producten worden in laboratoria eerst uitvoerig getest voordat het op de markt komt.